Branchevereniging voor uitvaartorganisaties zonder winstoogmerk

Uitvaartvereniging Oosterwolde verkoopt aula om plaats te maken voor parkeerplaatsen

De aula aan de Kuipenstreek 8 in Oosterwolde wordt gesloopt. Het ‘afscheidshuis’ maakt plaats voor een nieuwe parkeerplaats, waar medewerkers en bezoekers van het gemeentehuis hun voertuig kwijt kunnen. De aula verhuist naar de Kuipenstreek 7.

De gemeente kampt al lange tijd met parkeerplaatskrapte rondom het gemeentehuis. Dit geldt zowel voor de werknemers op het gemeentehuis als voor de medewerkers die kantoorhouden in het Gezondheidscentrum. Voor beide locaties geldt dat er hierdoor nagenoeg geen parkeerplaatsen beschikbaar zijn voor bezoekers.

Minimaal 53 parkeerplaatsen

Met de aankoop en sloop van de aula aan de Kuipenstreek in Oosterwolde, lost de gemeente de totale parkeerdruk rond het gemeentehuis op. De bestaande aula wordt gesloopt. Vervolgens kan de locatie worden ingericht met minimaal 53 parkeerplaatsen en bijpassend groen. De gemeente koopt de aula van uitvaartvereniging De Laatste Eer (DLE), de huidige eigenaar van de aula. DLE koopt het pand op de Kuipenstreek 7 van de gemeente.

Teruglopend gebruik

Op een ingelaste ledenvergadering stemden de leden van de uitvaartvereniging in met de verhuizing van het afscheidshuis. ‘We zien een teruglopend gebruik van de aula als plek om afscheid te nemen’, zegt Gerke Jager, voorzitter van De Laatste Eer. ‘De aula wordt nog wel gebruikt om overledenen op te baren, maar grote groepen komen er steeds minder.’

DLE maakt van de nieuwe locatie een aula. Gezien de slechte bouwkundige staat van het pand is renovatie en verbouwing onmogelijk. De karakteristieke eigenschappen van de huidige woning moeten behouden blijven. Het nieuwe uitvaarthuis is direct gelegen aan en nabij de begraafplaats in Oosterwolde.

Verhuizing in 2020

DLE blijft ter overbrugging van de nieuwbouw van Kuipenstreek 7 de huidige aula gebruiken. Pas als de uitvaartvereniging de nieuwe locatie betrekt, gaat de gemeente over tot sloop van de huidige aula. De planning is dat de sloopwerkzaamheden in het eerste kwartaal van 2020 plaatsvinden. Vervolgens wordt dit terrein en het bijbehorende parkeerterrein ingericht als parkeerterrein voor medewerkers van de gemeente.

De gemeente betaalt ruim 250.000 euro voor de aula. Het slopen van het gebouw is geraamd op 40.000 euro. De aanleg van het parkeerterrein en de gemeentetuin kosten 183.000 euro.

uit: Nieuwe Ooststellingwerver

Deel dit bericht:

Nardus Nieuws

Meld u aan om het Nardus Nieuws te ontvangen. Ook als u geen lid bent kunt u het Nardus Nieuws aanvragen via het onderstaande formulier.