Branchevereniging voor uitvaartorganisaties zonder winstoogmerk

AFM deelt boete uit aan Dela wegens misleidende informatie

De AFM heeft Dela een bestuurlijke boete van €500.000 opgelegd. De verzekeraar zou in de periode van 14 maart 2013 tot en met 3 juni 2013 misleidende informatie hebben verspreid over het Coöperatiespaarplan.

“Financiële instellingen moeten in hun uitingen over financiële producten consumenten correct, duidelijk en niet-misleidend informeren”, schrijft de AFM. “Dela heeft deze norm in haar communicatie over het Coöperatiespaarplan geschonden.” Volgens de toezichthouder bleek uit de informatie onvoldoende dat het Coöperatiespaarplan een verzekering is.

Indruk

De AFM schrijft: “Doordat uit de informatie onvoldoende bleek dat het om een verzekering ging, kon de indruk bij consumenten zijn ontstaan dat hun inleg viel onder het depositogarantiestelsel. Dit stelsel schrijft voor dat consumenten hun spaargeld tot €100.000 terugkrijgen als een bank failliet gaat. Verzekeringen vallen hier echter niet onder. Dela verstrekte wel informatie over het toepasselijke beschermingsregime bij verzekeringen, de zogenoemde opvangregeling, maar gebruikte daarbij bewoordingen die meer zekerheid suggereren dan de opvangregeling daadwerkelijk biedt.” Inmiddels wordt het product op de site van Dela aangeboden als een ‘spaarverzekering’.

Het standaard boetebedrag voor deze overtreding bedraagt volgens de AFM €500.000. De toezichthouder zag geen aanleiding het basisbedrag te verhogen of verlagen vanwege de ernst van de overtreding, de verwijtbaarheid of de omvang en draagkracht van Dela.

Deel dit bericht:

Nardus Nieuws

Meld u aan om het Nardus Nieuws te ontvangen. Ook als u geen lid bent kunt u het Nardus Nieuws aanvragen via het onderstaande formulier.