Branchevereniging voor uitvaartorganisaties zonder winstoogmerk

De ziel van uw vereniging…….

Ooit is de uitvaartvereniging opgericht met het doel de uitvaart van de leden op een zo waardig mogelijke manier te verzorgen volgens de plaatselijke gebruiken en gewoonten. De leden, welke gezamenlijk het hoogste orgaan van de vereniging vormen, hebben destijds besloten om door middel van een periodiek te betalen contributiebedrag een voorziening te vormen waaruit alle of een gedeelte van de kosten voor hun toekomstige uitvaart betaald zouden kunnen worden. Voorstaande is de kern van alle bij Nardus aangesloten verenigingen.

De leden van de vereniging hebben uit hun midden een bestuur gekozen om deze kernwaarden te beschermen en in stand te houden. Dit bestuur is verantwoordelijk voor de ziel van de vereniging.

Veel besturen namen deze verantwoordelijkheden heel serieus en lieten hun vereniging groeien door de voorziening en de hoogte van de contributie steeds aan te passen aan de kosten van een uitvaart. Andere besturen kozen ervoor “klein” te blijven door hun leden een korting op de uitvaartkosten te bieden of alleen bepaalde diensten of goederen ter beschikking te stellen.  Om de leden van de laatste soort vereniging toch een betere of volledige dekking van de uitvaartkosten te bieden zijn een aantal besturen samenwerkingsverbanden aangegaan met commerciële uitvaartverzekeringen.  En hier gaat het op een aantal punten scheef.

Ten eerste; verenigingen kunnen deze dekking veel beter en voordeliger aanbieden dan commerciële verzekeraars omdat zij geen winstoogmerk en zware exploitatiekosten kennen.

Ten tweede; toezichthouder AFM verplicht deze verenigingen een AFM vergunning aan te vragen met de daaraan gekoppelde eisen zoals een deskundig bestuur en de benodigde diploma’s. Is deze vergunning niet aanwezig dan volgen er sancties. In feite staan deze verenigingen onder toezicht van AFM.

Ten derde; de identiteit van de vereniging kan door vermenging met een commerciële partij  verloren gaan.

Dit bericht schrijf ik niet om te veroordelen of de les te willen lezen maar om u duidelijk te maken dat de verantwoordelijkheden als bestuur van zo’n maatschappelijk belangrijke vereniging verder gaat dan een kascontrole of de afhandeling van een klacht. Het voortbestaan van de vereniging ligt in de handen van het bestuur. Om te helpen deze verantwoordelijkheden zo goed mogelijk te dragen en uit te voeren is de provinciale koepel en/of Nardus een belangrijke partner.

 Leen van Loosen, voorzitter Nardus

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nardus Nieuws

Meld u aan om het Nardus Nieuws te ontvangen. Ook als u geen lid bent kunt u het Nardus Nieuws aanvragen via het onderstaande formulier.