FRAUDEBESTRIJDING – Deze week hebben diverse bedrijven een mailtje ontvangen dat afkomstig lijkt te zijn van de curator in het faillissement van Quick-Freight Europe Bv. Volgens het mailtje heeft die organisatie een openstaande vordering op de ontvanger, die alsnog betaald moet worden. De bijlage bij het bericht bevat een virus.
Volledigheidshalve kan nog worden vermeld dat het adres van de afzender, Tolsteegstraat 43c in Utrecht, niet bestaat.
U kunt het mailtje het beste wissen en de bijlage niet openen.
Diverse spookfacturen in omloop
FRAUDEBESTRIJDING – Vorige week zijn weer diverse spooknota’s verzonden:
* Het Centrale Register voor Bedrijven uit Arnhem. Het gaat hierbij om een document dat op een factuur lijkt, maar in de kleine lettertjes kan men lezen dat het gaat om een aanbod en niet om een factuur. Er is dus geen enkele betalingsverplichting.
* Een fax, afkomstig van ‘Stadsplan/Plattegrond’, aangevuld met de bijbehorende plaatsnaam. Uit de kleine lettertjes blijkt dat men door ondertekening een nieuwe overeenkomst aangaat voor de duur van twee jaar voor een prijs van 66 euro per maand. Het frappante hierbij is dat nergens te achterhalen valt waar de advertentie dan komt.
* Het acquisitiebureau PressRelease verstuurt spooknota’s voor ‘Publishing of your press release’. In de kleine letters is weer te lezen dat het gaat om een aanbieding.
* Ten slotte de spooknota van Bluesearch uit Alkmaar. Alweer gaat het bij nauwkeurig bekijken om een aanbod in plaats van een factuur. De btw- en kvk-nummers op de nota stemmen trouwens niet overeen met die op de website van de organisatie.
Het Steunpunt Acquisitiefraude heeft onlangs weer een groot aantal spookfacturen gesignaleerd. Het gaat om het Centrale Register voor Bedrijven, het World Company Register – International Directory Group Ltd., het W.B.I.P. – World Bureau for Intellectual Property en OMIH – Trademarks and Designs Registration Office. In alle gevallen kan men in de kleine lettertjes lezen dat het hier gaat om een aanbod en niet om een echte factuur. Er bestaat dus geen enkele betalingsverplichting.
De facturen van het Online OndernemersRegister en Office Corp – Postdata Flex BV zijn net even anders. Hier wordt gedaan of er al een overeenkomst is en betaald moet worden voor een ‘tweede plaatsing’, respectievelijk het gebruik van software. Het zijn echte nota’s, geen aanbiedingen. Het Steunpunt raadt de ontvanger aan schriftelijk te informeren waarop de factuur gebaseerd is (het opgegeven e-mailadres werkt niet) en voor alle zekerheid die brief niet te ondertekenen.
Uiteraard is het zeer raadzaam de ontvangst van een spooknota te melden bij het Steunpunt.
Hier vindt u meer informatie en voorbeelden van de spooknota’s.
Boekhoudsoftware signaleert spookfacturen
ADMINISTRATIE – De boekhoudsoftware van Cash Software is naar eigen zeggen het eerste softwarepakket dat spookfacturen automatisch signaleert.
Om te voorkomen dat spookfacturen per ongeluk worden betaald, is in Cash de officiële lijst met ‘besmette banknummers’ van het Steunpunt Acquisitiefraude opgenomen, die zichzelf automatisch bijwerkt. Cash helpt bij de herkenning van deze banknummers door een signalering te geven bij het betaaladvies van de factuur. Vervolgens kan de gebruiker handmatig aangeven of de betaling wel of niet moet worden uitgevoerd. Hiervoor hoeft niets te worden ingesteld; de controle vindt automatisch plaats.
De maker van Cash stelt dat ongeveer 3 procent van de spookfacturen wordt betaald, hetgeen neerkomt op ruim 400 miljoen euro per jaar.
U vindt hier meer informatie.
Het Steunpunt Acquisitiefraude heeft overigens de afgelopen dagen gewaarschuwd voor spooknota’s van Handel Registratie Voor Het MKB (kijk hier) en UPTS, Universal Patents and Trademarks Service, uit Praag (kijk hier).