Branchevereniging voor uitvaartorganisaties zonder winstoogmerk

Friezen willen nog steeds een formele uitvaart

De uitvaartwensen van Nederlanders veranderen. Steeds meer Nederlanders kiezen voor een persoonlijkere, meer informele en intieme uitvaart, maar bij Friezen is dit nog niet het geval.

Uit een onderzoek van een uitvaartverzekering vergelijker blijkt dat ruim 62 procent van de mensen uit Friesland nog een formele uitvaart wilt, waarbij onder andere nette kleding erg belangrijk is.

Friezen geven net als rest van Nederland de voorkeur aan cremeren

70 procent van de ondervraagden uit het onderzoek liet weten dat ze gecremeerd willen worden. In Friesland ligt dit percentage zelfs iets hoger. Bijna 78 procent van de Friezen liet weten gecremeerd te willen worden. Een aantal motivaties hiervoor zijn:

–       De lagere kosten
–       De zorg voor de nabestaanden. Mensen willen hun nabestaanden niet opzadelen met het onderhoud van een graf.

Opvallend is dat cremeren in de provincie Drenthe een stuk minder populair is. Daar geeft slechts 55 procent van de mensen aan gecremeerd te willen worden.

In de leeftijdscategorie 18-30 jaar is cremeren het meest populair. Maar liefst 84,2% geeft aan gecremeerd te worden. In de categorie 75 jaar en ouder is dit nog maar 42,5%.

Toost op het leven wint het van koffie met cake

Het afsluitende kopje koffie met het beruchte plakje cake legt het in het onderzoek af tegen een afsluitende borrel met een hapje. Een borrel na een uitvaart is daarmee steeds populairder aan het worden. Ook in Friesland geeft 61,5 procent aan de voorkeur te hebben voor een borrel na de uitvaart. Alleen in Groningen, Drenthe en Gelderland geeft het merendeel nog steeds de voorkeur aan het kopje koffie.

Merendeel Nederlanders wil informele uitvaart, zonder tradities en rituelen

Vroeger waren de meeste uitvaarten formeel. Mensen droegen zwarte kleding, er werd meestal klassieke muziek gedraaid, er waren professionele dragers voor de kist en na de uitvaart dronk men gezamenlijk een kopje koffie. Uit het onderzoek is gebleken dat 69,1% van de Nederlanders het liefst een informele uitvaart heeft. Hierbij wordt gedacht aan een uitvaart waar een fotoslideshow wordt getoond, woordjes worden gedaan door vrienden en de favoriete muziek van de overledene wordt afgespeeld. Ook gaven veel mensen aan dat de kleding tijdens de uitvaart niet meer persé zwart en heel netjes hoeft te zijn.

Vooral voor Limburgers hoeft het niet zo formeel, 81,3% kiest voor een informele uitvaart. In Friesland is dat anders. Daar geeft 62,4% juist de voorkeur voor een formeel afscheid.

Groningers kiezen als enige provincie voor open kist tijdens de crematie

De meeste Nederlanders willen dat hun kist tijdens de uitvaart dicht is. Opvallend is dat Groningers juist met 72,3% de voorkeur geven aan een open kist tijdens het afscheid. Limburgers kiezen met 90,7% juist voor een dichte kist. Landelijk is dat 76,8%.

Grote verschillen tussen jong en oud

Uitvaartverzekeringwijzer.net deed tevens onderzoek naar de verschillen in vier leeftijdscategorieën. De groep 18-30 jaar heeft heel andere uitvaartwensen dan 75-plussers. Waar jongeren vooral kiezen voor een informeel en groots afscheid, een dichte kist en een borrel na de crematie, geeft de groep 75 plussers aan de voorkeur te hebben voor een intieme maar formele begrafenis en aansluitend een kopje koffie. Eén wens delen ze: de kist mag dicht.

 

uit: Harlinger Courant

Deel dit bericht:

Nardus Nieuws

Meld u aan om het Nardus Nieuws te ontvangen. Ook als u geen lid bent kunt u het Nardus Nieuws aanvragen via het onderstaande formulier.