Branchevereniging voor uitvaartorganisaties zonder winstoogmerk

Geen crematorium in de ENCI-groeve

Het plan van uitvaartbedrijf Monuta om in de ENCI-groeve in de Limburgse stad Maastricht het meest duurzame crematorium ter wereld te gaan realiseren is afgewezen. Volgens de Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-groeve (SOME) past een crematorium qua bestemming niet in het voorgenomen bouwgebied, zo meldt de regionale nieuwswebsite 1Limburg.

Monuta vindt het jammer dat de plannen geen doorgang kunnen vinden, maar laat bij monde van woordvoerder Nora Nowee weten het besluit van SOME te zullen respecteren: “Het klopt inderdaad dat de plannen van Monuta in het ENCI-gebied niet worden ondersteund door de Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-groeve (SOME). Wij zijn erg teleurgesteld, maar wij respecteren dit besluit. Wij gaan nu andere mogelijkheden en locaties onderzoeken om een crematorium in Maastricht te realiseren.”

Volgens Natuurmonumenten, dat deel uitmaakt van SOME, was de bouwplek die Monuta voor ogen had niet geschikt vanwege de hoge natuurwaarde. Daarnaast heeft SOME vastgesteld dat het draagvlak in de buurt voor het realiseren van een crematoriumfaciliteit in de ENCI-groeve niet afdoende groot was. ENCI stopt in 2018 met de winning van mergel uit de Zuid-Limburgse groeve. Eind 2013 bleek al dat een groep omwonenden bang was dat de realisatie van een crematorium faciliteit niet af te stemmen zou zijn op de nieuwe natuur- en recreatiebestemming van het gebied.

bron: Uitvaart Media

Deel dit bericht:

Nardus Nieuws

Meld u aan om het Nardus Nieuws te ontvangen. Ook als u geen lid bent kunt u het Nardus Nieuws aanvragen via het onderstaande formulier.