Branchevereniging voor uitvaartorganisaties zonder winstoogmerk

GENOMINEERDEN GOUDEN TEREBINTH 2020 BEKEND

De Gouden Terebinth, de funeraire prijs die het bestuur van Terebinth (de stichting die zich hard maakt voor funerair erfgoed) in 2015 instelde, wordt op 8 februari a.s. voor de derde keer uitgereikt. Winnaar van deze prijs is de organisatie of de persoon die zich volgens de jury in 2018-2019 uitzonderlijk heeft ingezet voor het behoud van de (historische) begraafplaats. De genomineerden zijn op 6 december geselecteerd.

De Terebinth-werkgroep die de prijsuitreiking voorbereidt, heeft uit vijftien aanmeldingen  drie nominaties geselecteerd. Geen eenvoudige klus omdat de kandidaten in soort en karakter veel van elkaar kunnen verschillen. De genomineerden zijn: Stichting tot Behoud van de Drentse Graftrommels in Veenhuizen, de Stichting Oude Kerkhof Roermond en de Stichting Sovjet Ereveld in Leusden.

Moeilijke selectie
De werkgroep selecteerde de drie uit vijftien succesverhalen, of het nu mensen en organisaties betreft die net beginnen aan de restauratie van grafmonumenten, of om anderen die al jarenlang ervaring hebben met onderhoud en beheer van een historische begraafplaats. Of op een andere manier bij het brede publiek aandacht vragen voor het belang van begraafplaatsen en hun positie in de samenleving. Enthousiasme en doorzettingsvermogen vindt Terebinth bij alle kandidaten terug.
Op zaterdag 8 februari 2020 krijgen de genomineerden de gelegenheid hun project te presenteren in de aula van begraafplaats Tolsteeg in Utrecht.  De jury (Karel Loeff (directeur Erfgoedvereniging Heemschut), Laurens Sparrius (onderzoeker bij Floron) en Nicoline Zemering (directeur begraafplaats Rhijnhof)) bepaalt dan wie de winnaar van de Gouden Terebinth 2020 wordt.

Vijftien succesverhalen
Tot 21 oktober konden kandidaten voor deze nationale prijs worden aangemeld. Vijftien aanmeldingen waren het resultaat. Naast de drie genomineerden waren dat onder andere: het bestuur van de Stichting Op den Rösheuvel in Valkenswaard; de Stichting Oude Begraafplaats Gouda; de Werkgroep Funerair erfgoed van de Oudheidkundige Kring Hulst; Werkgroep Hôf & Toer in Huizum en de Stichting Online-Verleden.
Terebinth wil met het uitreiken van de Gouden Terebinth (wisseltrofee en geldbedrag van 1.000 euro) personen en instellingen stimuleren zich in te spannen voor het behoud van de traditionele begraaf-plaats en ons funerair erfgoed in bredere zin. Graven en andere gedenktekens vertellen immers over ons verleden en over onze identiteit. Ze horen net zo bij onze geschiedenis als molens, kerken en kastelen. Aandacht voor oude grafmonumenten brengt die geschiedenis weer tot leven.

Eerdere winnaars van de Gouden Terebinth waren: de stichting Oude Groninger Kerken en Stichting Ter Navolging Tiel. Meer informatie over de onderscheiding, zie http://www.terebinth.nl.

Deel dit bericht:

Nardus Nieuws

Meld u aan om het Nardus Nieuws te ontvangen. Ook als u geen lid bent kunt u het Nardus Nieuws aanvragen via het onderstaande formulier.