Branchevereniging voor uitvaartorganisaties zonder winstoogmerk

Grote verschillen in grafkosten per gemeente

begraafplaats fot TeijeGrafkosten verschillen sterk per provincie en zelfs per gemeente. Dat blijkt uit onderzoek van Monuta naar de grafkosten van 1033 begraafplaatsen in 380 gemeenten. In de Randstad betaal je al snel het dubbele aan grafkosten in vergelijking met het zuiden van het land.

Grote verschillen

Gemiddeld kost een graf in Nederland € 2675,-. In Limburg betaalt men gemiddeld het minst voor een eigen graf voor één persoon: €1.833,-. In Noord-Holland lopen kosten voor eenzelfde graf op tot gemiddeld € 3.494,-. De grafkosten kunnen per gemeente ook sterk verschillen . Zo kost een graf voor één persoon met grafrechten voor de duur van 20 jaar in de gemeente Het Bildt (Friesland) € 811,-, terwijl je in de gemeente Leiderdorp (Zuid-Holland) € 7.096,- betaalt voor een graf met grafrechten voor de duur van 30 jaar.

De prijs van een graf wordt mede bepaald door de grondprijs van een gemeente en het onderhoud dat een graf vergt. Ook wordt de prijs van een graf beïnvloed door de stagnatie in de verkoop van graven. Het aantal crematies neemt toe terwijl het aantal begrafenissen afneemt. Landelijk gezien ligt het percentage crematies momenteel rond de 61% en de verwachting is dat dit nog verder stijgt, terwijl het sterftecijfer nagenoeg stabiel blijft.

Gemeentelijke en bijzondere begraafplaatsen

Nederland kent twee soorten begraafplaatsen: de zogenaamde gemeentelijke begraafplaatsen en bijzondere begraafplaatsen, bijvoorbeeld kerkelijke begraafplaatsen. Over het algemeen zijn kerkelijke begraafplaatsen goedkoper, bijvoorbeeld omdat vrijwilligers zich ontfermen over het onderhoud van de begraafplaats. Ook kan het zijn dat leden/parochianen al jaren aan de kerk hebben betaald waardoor zij bepaalde rechten op een graf hebben verworven.

Men kan ook kiezen voor een graf op een natuurbegraafplaats. De graven op een natuurbegraafplaats kennen geen onderhoud, het graf is immers onderdeel van de natuur. Ook is er meestal sprake van eeuwige grafrust, waardoor een graf dus niet geruimd wordt.

Particulier of algemeen graf

Op begraafplaatsen wordt onderscheid gemaakt tussen particuliere en algemene graven. Een algemeen graf is de goedkoopste optie. In een algemeen graf liggen drie of vier personen, die geen familie van elkaar hoeven te zijn, bij elkaar. Ze worden begraven op volgorde van overlijden. Algemene graven worden uitgegeven met een wettelijke grafrusttermijn van minimaal tien jaar. Na 10 jaar kan het graf worden geruimd.

Een particulier graf (ook wel eigen graf of familiegraf genoemd) kan voor één of meerdere personen gehuurd worden. Men bepaalt zelf wie er in het graf komen te liggen. De huurperiode is doorgaans 20 jaar, met de mogelijkheid dit later te verlengen. Andere perioden van 10, 25, 30, 40 of meer jaren kunnen ook voorkomen.

Grafkosten per gemeente

Monuta heeft de grafkosten van bijna alle gemeenten in Nederland inzichtelijk gemaakt. Benieuwd naar de kosten in uw gemeente? Kijk dan op www.monuta.nl/grafkosten.

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nardus Nieuws

Meld u aan om het Nardus Nieuws te ontvangen. Ook als u geen lid bent kunt u het Nardus Nieuws aanvragen via het onderstaande formulier.