Branchevereniging voor uitvaartorganisaties zonder winstoogmerk

Jaarrekening te laat: onbehoorlijk bestuur

RECHTSVERKEER – Niet voldoen aan de boekhoudplicht en de plicht tot tijdige openbaarmaking van de jaarrekening levert een onbehoorlijke taakvervulling van het bestuur op. Aldus de Hoge Raad op 12 juli 2013.
Op bedrijf A rust de verplichting flinke bedragen te betalen aan de bedrijven B en C. Op 17 maart 2005 wordt A failliet verklaard, met B en C als enige schuldeisers. Kort daarvoor, op 28 februari 2005, heeft A de jaarrekening over 2003 gepubliceerd, terwijl dat uiterlijk op 1 februari 2005 had moeten gebeuren.
De vraag is of de beide bestuurders van A aansprakelijk zijn jegens de boedel van A voor het tekort in het faillissement. Wijst de te late publicatie van de jaarrekening op een onbehoorlijke taakvervulling? De bestuurders zelf zien het als een onbelangrijk verzuim.
De Hoge Raad oordeelt dat het niet voldoen aan de boekhoudplicht en de plicht tot tijdige openbaarmaking een onbehoorlijke taakvervulling van het bestuur oplevert. Dit wijst er immers op dat het bestuur zijn taak ook voor het overige niet behoorlijk vervult. De Hoge Raad verwijst de zaak nog wel door naar een Hof om te beoordelen of er een excuus was voor de te late publicatie.
U vindt de uitspraak hier.

Deel dit bericht:

Nardus Nieuws

Meld u aan om het Nardus Nieuws te ontvangen. Ook als u geen lid bent kunt u het Nardus Nieuws aanvragen via het onderstaande formulier.