Branchevereniging voor uitvaartorganisaties zonder winstoogmerk

Pekelder uitvaartvereniging Hulp in Nood viert jubileum met open huis

 

Uitvaartvereniging Hulp in Nood te Nieuwe Pekela bestaat dit jaar een eeuw. Het 100-jarig bestaan wordt zaterdag 25 mei vanaf 13.30 uur gevierd met een open huis.

In gebouw de Raadhof aan de plaatselijke Tjadenstraat is om 14.00 uur een ontvangst door het bestuur. Naast vele genodigden zijn tevens een groot aantal bedrijven present. De ondernemingen hebben allemaal te maken met begraven en of cremeren. De meeste bedrijven verzorgen een demonstratie.

De naam Hulp in Nood werd in 1932 ingevoerd. ‘Daarvoor droeg de instelling de naam Begrafenisvereniging’, zo vertelt voorzitter Janneke Westers. De Nieuwe Pekelse is alweer 25 jaar preses van Hulp in Nood. Eerder zat ze drie jaar in het bestuur. Over een jaar of twee stopt Westers met het leiderschap en geeft ze het stokje door. Aan wie weet ze nog niet. De
voorzitter toont zich ingenomen met de zes mede bestuursleden. “Nogal wat jonge mensen die een frisse kijk hebben op de huidige samenleving.” Naast Janneke Westers wordt de leiding van Hulp in Nood gevormd door Kees Bosdijk, penningmeester/secretaris, Martin Imminga, Hanneke Tillema, Klaas Davids, Jan Olsder en de vroegere penningsmeester/secretaris Frans van der Laan. Reiny Bosdijk is beheerder van rouwcentrum De Raadhof.

Zeer gezonde vereniging

Hulp in Nood is wat de financiën betreft een zeer gezonde vereniging. Er zijn momenteel zo’n 2400 leden. Per jaar zijn er rond de 40 begrafenissen of crematies. De laatste jaren is bij de vereniging het aantal crematies sterk gegroeid tot bijna 75 procent. Het laatste afscheid voltrekt zich tegenwoordig anders dan vroeger. Westers: “Meerdere keren wordt er getoast op het leven van de overledene. Wij houden daar rekening mee. Onze catering kan daaraan worden aangepast.” Het interieur van de Raadhof werd onlangs vernieuwd. Met nieuw stuc- en schilderwerk, met nieuwe meubels en verlichting en met andere kunst aan de wand. Ook werd een passende voorhang aangebracht voor de uitgang naar de begraafplaats. Met genoemde modernisering en voorzieningen is de Raadhof weer helemaal up-to-date.

Diverse demonstraties

Zoals gemeld worden komende zaterdag tijdens het open huis diverse demonstraties gepresenteerd. Dragers van uitvaartverzorging Stout uit Stadskanaal geven een demonstratie schouderen. Tevens presenteert dit bedrijf de mogelijkheden van vervoer, opstelling kisten en de mogelijke aankleding van een thuis opbaring. Voor troost en nazorg kunnen belangstellenden terecht bij Alberta Kuil. Hartepien is aanwezig met het live beschilderen van een kistdeksel. Glasatelier Corine Deddens uit Winschoten is present met glazen ornamenten. Verder zijn aanwezig steenhouwerij De Weijs, Brenda Venema met Tekst en Toespraken, Rouw Bakfiets met uitvaart bakfietsen en zelf gemaakte kisten, Crematorium Oost-Groningen en Memory-Makers Janneke Zwinderman.

uit: Streekblad

foto: Het bestuur. (© Tammo Tillema)

 

 

Deel dit bericht:

Nardus Nieuws

Meld u aan om het Nardus Nieuws te ontvangen. Ook als u geen lid bent kunt u het Nardus Nieuws aanvragen via het onderstaande formulier.