Branchevereniging voor uitvaartorganisaties zonder winstoogmerk

Persoonlijke beschermingsmiddelen bij corona

corona bescherming

VTU-leden leveren persoonlijke beschermingsmiddelen

In deze tijden van corona is het lastig om aan persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) te komen. Ook in de uitvaartbranche zijn zaken als mondneusmaskers en reinigingsgel moeilijk te krijgen. Het bestuursteam coronavirus heeft daarom leden van de Vereniging Toeleveranciers Uitvaartbranche (VTU) daarvoor benaderd.

Zoektocht naar PBM’s voor de uitvaartzorg

In het bestuursteam coronavirus zijn verschillende organisaties in de uitvaartbranche vertegenwoordigd: BGNU (uitvaartondernemingen), LOB (begraafplaatsen), LVC (crematoria), Nardus (uitvaartverenigingen) en VTU (toeleveranciers). Samen proberen zij ervoor te zorgen dat de uitvaartzorg ook in deze tijd van corona altijd over voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen kan beschikken. Zo probeert het bestuursteam via het LOT-C ervoor te zorgen dat de uitvaartbranche aan de landelijke distributie van PBM’s kan deelnemen en is er ook gekeken naar mogelijk leveranciers van buiten de uitvaartbranche.

VTU-leden leveren PBM’s

Verschillende leden van VTU hebben laten weten persoonlijke beschermingsmiddelen voor de uitvaartzorg te kunnen leveren. De beschikbaarheid van de beschermende middelen fluctueert momenteel per dag: de nieuwe aanvoer is niet altijd zeker, omdat het merendeel van de PBM’s van buiten de landsgrenzen komt. Tot eind april, zo geven deze VTU-leden aan, hebben zij hun klanten kunnen voorzien van alle producten die zij nodig hadden om de uitvaartzorg te kunnen uitvoeren, en zij verwachten dat te kunnen blijven doen. Deze leveranciers hebben toegezegd dat de uitvaartbranche hun primaire focus heeft om aan de PBM-vraag te blijven voldoen.

Moet een persoon die aan COVID-19 is overleden in een bodybag worden vervoerd?

Wanneer iemand die (vermoedelijk) aan corona is overleden wordt overgebracht naar een uitvaartcentrum om daar verzorgd te worden, is het niet nodig daarvoor een bodybag te gebruiken. Als iemand in een ziekenhuis of verpleeghuis als gevolg van een coronabesmetting is overleden, wordt vanuit de instelling als voorzorgsmaatregel vaak een bodybag gebruikt, maar navraag bij het RIVM heeft geleerd dat er voor het gebruik van bodybags in geval van corona geen indicatie is.

Het ophalen van een overledene in een ziekenhuis of verpleeg- of verzorgingsinstelling kan op de gebruikelijke manier plaatsvinden. Om te voorkomen dat de vervoersmedewerkers via de overledene aan het coronavirus worden blootgesteld, zijn het dragen van handschoenen en een schort met lange mouwen voldoende.
Meer informatie leest u hier.

Verder moeten de aanwijzingen van een instelling, bijvoorbeeld bij het betreden van een cohort, worden opgevolgd. Het kan dan zijn dat dat betekent dat er aanvullende beschermingsmiddelen moeten worden gebruikt, maar dat is met het oog op de levenden, niet de doden.

Deel dit bericht:

Nardus Nieuws

Meld u aan om het Nardus Nieuws te ontvangen. Ook als u geen lid bent kunt u het Nardus Nieuws aanvragen via het onderstaande formulier.