Tijdschrift voor funerair erfgoed nr 3
In het derde nummer van dit jaar jaar heeft Bartho Hendriksen een funeraire wandeling uitgestippeld naar Egmond, waar in Egmond-Binnen, Egmond aan den Hoef en Egmond aan Zee acht begraafplaatsen liggen en nog vier andere funeraire gedenkplekken. Een daarvan is de Adelbertusakker, de plek waar deze heilige, een volgeling van Willibrord, in de achtste eeuw werd begraven; op de plaats van zijn graf is nu een waterput. Een ander is het -lege- grafmonument voor luitenant-ter-zee Jan van Speijk, die tijdens de Belgische Opstand in 1831 in Antwerpen zijn kanonneerboot de lucht in liet vliegen, om te voorkomen dat deze door de vijand zou worden buitgemaakt. In opdracht van koning Willem I ontwierp J.D. Zocher jr. aan de voet van de vuurtoren een tombe, waarbij de toren als een reuze-stèle fungeert.
Terug in onze tijd volgt een artikel over een spontane dodenherdenking in het Vondelpark in Amsterdam, waar iedere inwoner op 2 november in de grote vijver een bootje met een kaarsje kan laten varen, waarop of waarin hij of zij een tekst kan schrijven of in kan leggen. Dit evenement vindt dit jaar alweer voor de zesde keer plaats. Deze bijzondere viering van Allerzielen trekt ieder jaar meer belangstelling.
De fotoreportage van Bert Pierik is, bij het einde van het Dudokjaar, gewijd aan Begraafplaats & Crematorium Westerveld, waarvoor architect W.M. Dudok, ongeveer gelijktijdig met zijn beroemde stadhuis van Hilversum, een columbarium ontwierp. In latere jaren volgden, in zijn kenmerkende stijl van strakke lijnen, meer gebouwen waarbij de decoratie vaak bestaat uit het uitzicht op de natuur. Verder een bijdrage over mossen door Albert-Erik de Winter en over symboliek op begraafplaatsen door Ada Wille. In de serie Nederlandse Funeraire cultuur in het buitenland reist Leon Bok naar Indonesië. Wim Cappers geeft ten slotte, ter gelegenheid van dertig jaar Terebinth, een overzicht van de achtereenvolgende doelstellingen, terwijl daaraan voorafgaand een gesprek plaats vindt met de 93-jarige Henk Kok, ‘misschien wel de eerste funeraire historicus van Nederland.’
Inhoud:
Graven op internet en Funeraire varia
Mens en plek: Jeroen van den Broek
In het voetspoor van Sint Adelbertus
Mossen op Groninger kerkhoven
Symboliek op begraafplaatsen
Allerzielen in het Vondelpark
Fotoreportage: Westerveld
Pioniers: Henk Kok
Dertig jaar debatteren over doelstellingen
De Terebinth op de Uitvaart Vakbeurs
Terebinthnieuws
Boeken- en mediarubriek
Ned. Funeraire cultuur in het buitenland: Indonesië
Uit het veld: voorzitter Bert Lever