Branchevereniging voor uitvaartorganisaties zonder winstoogmerk

Uitzonderingen voor uitvaarten bij nieuwe coronamaatregelen

coronamaatregelen

1 oktober 2020

Maandag 28 september kondigden premier Rutte en minister De Jonge nieuwe coronamaatregelen aan. Dit alles om verspreiding van het virus te beperken.  

Voor uitvaarten geldt een aantal uitzonderingen: 

 • Thuis 
  Thuis mag u maximaal 3 personen van buiten het eigen gezin ontvangen. Voor uitvaarten wordt een uitzondering gemaakt. In het huis van de overledene mogen zich dan meer mensen verzamelen. 
 • Binnen en buiten 
  In een binnenruimte mogen maximaal 30 en in een buitenruimte mogen maximaal 40 personen samenkomen. Bij een uitvaart is er geen beperking wat betreft het aantal personen, mits de locatie ruim genoeg is om de regel van 1,5 meter te kunnen waarborgen.  
 • Nazit 
  Over de nazit kan verwarring ontstaan. Valt een dergelijk samenzijn onder de regels voor de horeca, of onder de uitzonderingen voor uitvaarten? Bij een uitvaart in een uitvaartcentrum of in een crematorium is een besloten groep personen aanwezig: mensen die niet voor de uitvaart genodigd waren, komen niet aanlopen. Dat is anders bij koffietafels die in een restaurant plaatsvinden. Buiten de genodigden voor de uitvaart kunnen daar ook andere mensen naar binnen wandelen. Het bestuursteam coronavirus adviseert daarom om bij de organisatie van een koffietafel in een restaurant uit te gaan van de regels voor de horeca: binnen maximaal 30 personen, zitten (niet door elkaar lopen) en 1,5 meter afstand. 

De overheidsmaatregelen bij uitvaarten uitgelicht: 

Uitvaartplechtigheid

 • Mensen die bijeenkomen voor een uitvaart of condoleance zijn uitgezonderd van de regel dat een gezelschap uit maximaal vier personen mag bestaan. 
 • De bijeenkomst bij een uitvaart is ook uitgezonderd van het maximumaantal personen van 30 binnen of 40 buiten. 
 • Voor een uitvaart geldt nog steeds dat er geen maximum is aan het aantal personen dat bij elkaar mag komen, mits men kan reserveren, placeren en een gezondheidscheck kan doen. 
 • Als reserveren en placeren niet mogelijk is, dan is het maximum aantal personen binnen 100. 
 • Aanwezigen worden geplaceerd op 1,5 meter afstand en de adviezen van het RIVM ten aanzien van zingen en ventilatie in gebouwen worden opgevolgd. 
 • Als de condoleance op dezelfde locatie plaatsvindt als de uitvaartplechtigheid, dan gelden hiervoor dezelfde regels als hierboven voor de plechtigheid. 

Condoleance 

 • Als de condoleance op een andere locatie plaatsvindt, dan gelden de regels voor de maximale groepsgrootte van 30 binnen en 40 buiten.  
 • Als de bijeenkomst bij een eet- en drinkgelegenheid (horeca) is, dan gelden hier de gewone regels voor de horeca: er kan niet gereserveerd worden voor gezelschappen van meer dan 4 personen of 1 huishouden. 

 

Meer informatie over de overheidsmaatregelen tegen corona leest u hier

 

Deel dit bericht:

Nardus Nieuws

Meld u aan om het Nardus Nieuws te ontvangen. Ook als u geen lid bent kunt u het Nardus Nieuws aanvragen via het onderstaande formulier.