Branchevereniging voor uitvaartorganisaties zonder winstoogmerk

20 nieuwe bedrijven ontvangen het Keurmerk Uitvaartzorg

  5 november 2013

“Steeds meer ondernemers bieden zekerheid”

 

Driebergen – Het aantal uitvaartondernemers dat het Keurmerk Uitvaartzorg heeft, blijft groeien. Vorige week kregen opnieuw 20 uitvaartondernemingen het certificaat. Zij tonen hiermee aan dat ze aan de strenge eisen van het Keurmerk voldoen. Met de nieuwe keurmerkhouders komt het totaal aantal uitvaartondernemingen dat gecertificeerd is op 180.

 

Voorzitter Matthijs de Gee van de Stichting Keurmerk Uitvaartzorg (SKU) prees de ondernemers tijdens de jaarlijkse keurmerkhoudersbijeenkomst: “Deze ondernemers tonen moed, want ze weten dat hun werkzaamheden vanaf nu gemonitord worden. Het Keurmerk is een zekerheid voor mensen die in een zware periode van hun leven verkeren. Daarom is het fijn dat steeds meer ondernemers die zekerheid bieden.” De voorzitter gaf aan dat steeds meer consumenten weten van het bestaan van het Keurmerk. “We horen dat mensen ernaar vragen als ze een uitvaartondernemer benaderen.”

 

Zekerheid als basis voor kwaliteit 

De Gee benadrukte tijdens de goed bezochte bijeenkomst in Driebergen, dat het voldoen aan de eisen van het Keurmerk wel noodzakelijk is om kwaliteit te kunnen leveren maar dat dit geen garantie geeft. “Mensen verwarren kwaliteit nog wel eens met zekerheid. Maar de uiteindelijke kwaliteit van een uitvaart hangt onder meer af van de empathie van de ondernemer, de kracht om te luisteren naar de wensen van de nabestaanden. Dat zijn lastig te toetsen onderwerpen. De stichting Keurmerk Uitvaartzorg checkt zaken als financiële transparantie, vakbekwaamheid en een goede organisatie. Als deze zekerheden in orde zijn, biedt dat de noodzakelijke basis om tot kwaliteit te komen. Daar staat het Keurmerk voor.”

 

Dilemma’s

Als onderdeel van de kwaliteit, spelen normen en waarden in het dagelijks leven (en handelen!) van de medewerkers in de uitvaartbranche een belangrijke rol, met name in de contacten met families. De inbreng van families wordt steeds groter, de wensen steeds explicieter. Vaak gaat alles prima en is er sprake van een tolerante en dienstbare rol voor de uitvaartmedewerkers. Maar wanneer er bijvoorbeeld morele problemen over persoonlijke normen gaan spelen, komt de verantwoordelijkheid die uitvaartleiders voelen in het gedrang. Dat die grens niet altijd even goed te bepalen is, werd tijdens de bijeenkomst geïllustreerd door gastspreker Anne van der Meiden, filosoof en ethicus. Aan de hand van ethische en morele dilemma’s wist hij de deelnemers te prikkelen met zijn onderhoudende betoog over necro-ethiek.

 

De nieuwe keurmerkhouders:

 

Barbara Uitvaartverzorging coöperatieve vereniging u.a.    Utrecht

Van der Zwaag DELA B.V.  Leeuwarden

Yarden & van Voorden Uitvaartzorg Kedichem

Yarden & Bergsma Tijnje

Yarden en Heddes Uitvaartzorg WFO Hem

Yarden & van Haften Uitvaartzorg Babberich

Uitvaartvereniging De Laatste Eer Rijnsburg

Yarden & Ettema Uitvaartzorg Hoorn e.o. De Goorn

Uitvaartverzorging Brabant Bergen op Zoom

Monuta Devotio Burgerveen

Uitvaartonderneming Van Dijk Mill

Uitvaartverzorging Memoriam Walcheren Middelburg

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit bericht:

Nardus Nieuws

Meld u aan om het Nardus Nieuws te ontvangen. Ook als u geen lid bent kunt u het Nardus Nieuws aanvragen via het onderstaande formulier.