Branchevereniging voor uitvaartorganisaties zonder winstoogmerk

Bezoek aan zandloperverzameling in Oosterhout: de tijd verglijdt…

Zandlopers zijn fascinerend. De zandloper meet onze tijd en is het funeraire symbool bij uitstek. Het staat voor de vergankelijkheid, het verglijden van de tijd en is op talloze begraafplaatsen te vinden, zowel op grafstenen als op toegangshekken.

Theo Adriaanse verzamelt zandlopers: hij heeft er nu bijna 6000, als voorwerp of als afbeelding. Ze zijn in uiteenlopende omstandigheden gebruikt, groot en klein, op lijkkoetsen en afgebeeld op theedoeken… Verzamelaar Adriaanse kan er boeiend over vertellen: wat is de oorsprong van de zandloper? Wie gebruikten er zandlopers? Wat is de symbolische betekenis ervan? Zijn verzameling heeft ook andere funeraire kanten: er zijn bijvoorbeeld ook sieraden met haarwerkjes en begraafpenningen in opgenomen.

Rondleiding
Terebinth organiseert op zaterdag 26 januari  a.s. een speciaal bezoek aan deze unieke collectie in Oosterhout (zie ook zandlopers.nl). Het bezoek begint om 14.00 uur. De rondleiding met uitleg duurt ruim een uur.

Aanmelding
Aanmelden: uiterlijk 23 januari a.s. via bureau@terebinth.nl (of tel. 06 2417 3646). Voor donateurs van stichting Terebinth is deelname gratis; niet-donateurs betalen 5 euro. Zie ook www.terebinth.nl

Deel dit bericht:

Nardus Nieuws

Meld u aan om het Nardus Nieuws te ontvangen. Ook als u geen lid bent kunt u het Nardus Nieuws aanvragen via het onderstaande formulier.