Branchevereniging voor uitvaartorganisaties zonder winstoogmerk

Eerlijk Auteursrecht wint rechtszaak van Stichting Reprorecht

Eerlijk Auteursrecht, opgericht door twee oud medewerkers van Cedar BV, heeft zijn eerste rechtszaak tegen Stichting Reprorecht overtuigend gewonnen. De beroepstermijn is eind 2018 definitief verstreken. Dit betekent dat Eerlijk Auteursrecht organisaties onveranderd mag blijven adviseren over het auteursrecht en in het bijzonder de zogenaamde ‘facturen’ van Stichting Reprorecht.  

Klanten van Eerlijk Auteursrecht betalen niet langer de standaard door Stichting Reprorecht opgelegde vergoeding voor het kopiëren uit boeken, kranten en tijdschriften. Dit was voor Stichting Reprorecht aanleiding om Eerlijk Auteursrecht te dagvaarden. In de rechtszaak die door Stichting Reprorecht is aangespannen, stelde Stichting Reprorecht zich onder andere op het standpunt dat Eerlijk Auteursrecht de continuïteit van Stichting Reprorecht in gevaar bracht en het bedrijfsdebiet van Stichting Reprorecht kon afbreken door onjuiste informatie te verspreiden. De rechter stelde de Stichting echter in het ongelijk, wat betekent dat Eerlijk Auteursrecht geen onjuiste informatie verspreid en door mag gaan met zijn activiteiten.

ReproClaim

Stichting Reprorecht incasseert jaarlijkse ongeveer twintig miljoen euro bij Nederlandse organisaties. Uit grootschalig onderzoek van Eerlijk Auteursrecht, in samenwerking met I&O Research, is gebleken dat alle onderzochte organisaties structureel te veel aan Stichting Reprorecht betaalden. Dit geld willen de betrokken organisaties graag terug. Omdat meerdere pogingen tot toenadering nergens toe hebben geleid, heeft een groot deel van deze onderzochte organisaties, samen met Eerlijk Auteursrecht, het platform ReproClaim opgericht. Via dit platform kunnen organisaties zich verenigen tegen Stichting Reprorecht en een gezamenlijk gedragen claim indienen. De eerste overwinning van Eerlijk Auteursrecht moet een opmars zijn naar een succesvolle gezamenlijke claim. Bedrijven en organisaties kunnen zich nog altijd aansluiten bij ReproClaim en worden ook nadrukkelijk gevraagd dit te doen.

Deel dit bericht:

Nardus Nieuws

Meld u aan om het Nardus Nieuws te ontvangen. Ook als u geen lid bent kunt u het Nardus Nieuws aanvragen via het onderstaande formulier.