Branchevereniging voor uitvaartorganisaties zonder winstoogmerk

Informatie Coronavirus RIVM (LCI) met betrekking tot overledenenzorg en uitvaartzorg

voorzorgsmaatregelen coronavirus

Het RIVM (LCI) heeft op dit moment nog niet voorzien in een publicatie van informatie en werkinstructies met betrekking tot het Coronavirus en zorg overledene / uitvaartzorg. Er bestaat dan ook nog geen eenduidig advies over handelwijzen met betrekking tot het Coronavirus in de Nederlandse overledenenzorg- en uitvaartbranche.

Op deze website wordt de meest relevante informatie van dit moment gepubliceerd die afkomstig is van verschillende bronnen zodat medewerkers overledenenzorg- en uitvaartbranche op de hoogte zijn van de meest recente gegevens. Zodra het RIVM (LCI) specifieke informatie voor de overledenenzorg- / uitvaartbranche opstelt zal daarvan op deze website melding worden gemaakt.

Coronavirus en uitvaartbranche / overledenenzorgbranche

In de uitvaartbranche / overledenenzorgbranche heeft men op verschillende fronten te maken met het Coronavirus, zoals:

  • Mogelijke overdracht van het Coronavirus van de overledene naar medewerker(s);
  • Mogelijke overdracht van het Coronavirus van de overledene naar nabestaanden;
  • Overdracht van het Coronavirus van een besmette medewerker naar derden en visa versa;
  • Overdracht van het Coronavirus binnen grote groepen personen;

U kunt daarbij denken aan bijeenkomsten als condoleances, uitvaartdiensten, crematiediensten, begrafenissen en afscheidsdiensten / kerkdiensten.
Door kennis te hebben van het besmettingsgevaar, het beschikken over de juiste beschermingsmiddelen en het nemen van correcte beschermingsmaatregelen kan mogelijk worden voorkomen dat u en derden worden besmet met het Coronavirus

Maatregelen RIVM

Vanaf vandaag geldt ook voor de uitvaartplechtigheid dat het aantal genodigden onder de 100 personen moet blijven. Dit is een drastische maatregel zeker bij het afscheid nemen van een dierbare waarbij u graag met uw hele familie, uw vrienden en andere genodigden samen wilt zijn. Samen rouwen, met elkaar het verlies delen, is zo ontzettend belangrijk.
Voor geplande uitvaarten met meer dan 100 genodigden is de richtlijn van het RIVM van toepassing. Uw uitvaartverzorger zal met u contact opnemen om te onderzoeken op welke manier (bijvoorbeeld via social media) deze richtlijn te realiseren valt.

Uw uitvaartbegeleider zal tijdens het bespreken van een uitvaart voor volgende week, de richtlijn van het RIVM aan de orde stellen en daarnaar handelen. Deze richtlijn geldt voorlopig tot en met 31 maart 2020.

Zodra nieuwe informatie beschikbaar komt, zullen wij dit op onze website publiceren.

Deel dit bericht:

Nardus Nieuws

Meld u aan om het Nardus Nieuws te ontvangen. Ook als u geen lid bent kunt u het Nardus Nieuws aanvragen via het onderstaande formulier.