Branchevereniging voor uitvaartorganisaties zonder winstoogmerk

Steeds vaker komen kosten van een uitvaart voor rekening van de gemeente

Steeds vaker vindt een uitvaart op kosten van de gemeente plaats, meldt het AD. Volgens ouderenbond ANBO komt dat doordat steeds meer mensen in geldnood zitten. Als iemand geen nabestaanden heeft, of de familie kan of wil niet betalen voor de begrafenis, is de gemeente verplicht om de begrafenis te betalen.

“We zien dat steeds meer ouderen een erfenis nalaten met schulden en dat kinderen die weigeren”, zegt een woordvoerder van de ouderenbond. Volgens de ANBO en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten komt dat ook doordat kinderen mondiger zijn geworden. “Zij kijken eerst wat de erfenis inhoudt, voordat ze deze accepteren.”

Vooral in de gemeente Den Haag vindt het regelmatig plaats; in de eerste zeven maanden van dit jaar al voor 137 overleden inwoners. Vorig jaar ging het het hele jaar om 175 gevallen. In Rotterdam ging het vorig jaar om 117 uitvaarten en dit jaar tot nu toe 70. In Utrecht ligt het aantal een stuk een lager.

Graag horen we van u als bestuurder van een uitvaartvereniging of u zich kunt vinden in deze uitspraak. Wordt er bij u ook vaker een beroep gedaan om de uitvaart door de gemeente te laten bekostigen? En zo ja, wat is hiervan dan de reden volgens u?

Deel dit bericht:

Eén reactie

  1. Interessant dat gemeenten steeds vaker opdraaien voor de kosten van een uitvaart. Ik vind het een goede zaak, omdat niet iedereen geld heeft om een uitvaart te bekostigen. Gelukkig heb ik zelf een uitvaartverzekering en zijn daarmee de kosten al gedekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nardus Nieuws

Meld u aan om het Nardus Nieuws te ontvangen. Ook als u geen lid bent kunt u het Nardus Nieuws aanvragen via het onderstaande formulier.