Branchevereniging voor uitvaartorganisaties zonder winstoogmerk

Uitvaartverenigingen in het geweer tegen Solvency II

Nardus, de brancheorganisatie van uitvaartverenigingen, heeft in een brief aan het ministerie van Financiën zijn ongenoegen laten blijken over de gevolgen van Solvency II voor kleine uitvaartverenigingen. Nardus vreest dat nagenoeg geen enkele natura-uitvaartverzekeraar kan voldoen aan de solvabiliteitseisen.

De organisatie is verbolgen dat de natura-uitvaartverzekeraar door de EU wordt vrijgesteld voor Solvency II, maar dat er op nationaal niveau voor deze groep een toezichtregime wordt ingesteld. Volgens Nardus is dat toezicht geen absolute noodzaak, omdat de natura-uitvaartverzekeraars minder risicovol handelen dan verzekeraars in het algemeen. Eerder deze week kwam het Verbond ook al in het verweer voor kleine schadeverzekeraars.

Solvabiliteit
Dat het ministerie de uitvaartverzekeraars toch wil aansluiten bij Solvency II, valt bij Nardus niet goed. Voornamelijk omdat de solvabiliteitseisen van de nieuwe wetten nadelig uitvallen voor de natura-uitvaartverzekeraars. Nardus verzoekt het ministerie om voor natura-uitvaartverzekeraars vereenvoudigen toe te staan voor de bepaling van de risicomarge. De huidige risicomarge, 7,5% van de best-estimate van de technische voorziening, zou wat Nardus betreft een goed uitgangspunt zijn.

Toezichtkosten
Ook de kosten van het toezicht voor Solvency II zijn een doorn in het oog van Nardus. Bestuurslid Leen van Loosen schrijft: “De (extra) kosten van het Solvency II basic toezichtregime worden geraamd op € 11,8 mln incidenteel, en € 2,2 mln per jaar structureel. Wanneer dit wordt afgezet tegen circa 50 verzekeraars met beperkte risico omvang, betekent dit per verzekeraar € 236.000 incidentele kosten en € 44.000 jaarlijks terugkerende structurele kosten. Wij concluderen daaruit dat het Solvency II basic regime voor de kleinere verzekeraars, qua kostenstructuur, in ieder geval niet proportioneel is.”

uit: AM

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nardus Nieuws

Meld u aan om het Nardus Nieuws te ontvangen. Ook als u geen lid bent kunt u het Nardus Nieuws aanvragen via het onderstaande formulier.