Branchevereniging voor uitvaartorganisaties zonder winstoogmerk

Versoepeling coronamaatregelen bij uitvaarten

vlag uitvaart op lijkwagen

29 juni 2020

Per 1 juli 2020 worden de coronamaatregelen verder versoepeld. Zo zijn vanaf die datum bij uitvaarten weer meer belangstellenden welkom.

Meer bezoekers bij een uitvaart

Per 1 juli 2020 wordt het maximumaantal bezoekers bij een uitvaart verruimd:

 • Geen limiet, mits voldoende afstand tussen de bezoekers mogelijk is en bezoekers kunnen zitten, er vooraf is gereserveerd en er een gezondheidscheck heeft plaatsgevonden.
  Anders geldt:
 • Maximaal 100 belangstellenden bij een bijeenkomst binnen, mits voldoende afstand tussen de bezoekers mogelijk is.
 • Maximaal 250 belangstellenden bij een bijeenkomst buiten, mits voldoende afstand tussen de bezoekers mogelijk is.
 • Voldoende afstand bewaren blijft dus belangrijk. Voldoende afstand is anderhalve meter afstand, maar dat geldt niet voor:
 • Personen die één huishouden vormen.
 • Kinderen tot 12 jaar.
 • Jongeren tot 18 jaar onderling.

Adviezen bestuursteam coronavirus

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen is het belangrijk dat iedereen die klachten heeft, thuis blijft en zich laat zich testen.
Werknemers in de uitvaartbranche wordt geadviseerd zich te laten testen en ook direct in overleg met de werkgever te treden en maatwerkafspraken te maken.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nederlandse-maatregelen-tegen-het-coronavirus/gezondheidsadviezen

De grootte van het gezelschap bij een afscheidsceremonie die binnen plaatsvindt is verhoogd naar 100 personen excl. personeel. Zitplaatsen waarbij anderhalve meter afstand tot elkaar gehouden wordt, zijn verplicht.

 • Instrueer opdrachtgever en nabestaanden goed: genodigden mogen alleen komen als zij geen ziekteverschijnselen hebben. Verwerk dit zo mogelijk in de uitnodiging of rouwbrief.
 • Bij binnenkomst van het gezelschap vindt een gezondheidscheck plaats door het personeel dat de gezondheidsvragen (niet niezen, niet hoesten en geen koorts) stelt.
 • De richtlijnen van het bestuursteam coronavirus ten aanzien van catering bij uitvaarten blijven onverminderd van kracht.

Bespreken van de uitvaart

De uitvaart kan weer bij nabestaanden thuis besproken worden. Daarbij wordt geadviseerd eerst een gezondheidscheck van de nabestaanden te doen en uit te leggen waarom dit wordt gedaan.
Het is aan iedere ondernemer om hierover samen met de werknemers afspraken te maken. Als medewerkers zich in een thuissituatie niet veilig voelen, ligt het voor de hand maatwerkafspraken te maken.

Het verzorgen van de overledene

Nabestaanden kunnen meehelpen met de laatste verzorging onder voorwaarde dat zij een mondkapje dragen. Ook hier geldt eigen beleid van iedere ondernemer is om te zorgen dat de medewerkers zich voldoende veilig voelen om hun werk te doen.

Deel dit bericht:

Nardus Nieuws

Meld u aan om het Nardus Nieuws te ontvangen. Ook als u geen lid bent kunt u het Nardus Nieuws aanvragen via het onderstaande formulier.