Branchevereniging voor uitvaartorganisaties zonder winstoogmerk

Hoge Raad: Drager moet minimaal drie uur uitbetaald krijgen per uitvaart

De Hoge Raad heeft in een arrest bepaald dat oproepkrachten die meerdere keren per dag worden ingezet per opdracht steeds minstens voor drie uur aan loon moeten worden uitbetaald. Dat heeft zo zijn gevolgen voor dragers bij uitvaarten, dat meldt het Financieel Dagblad.

Dragers bij uitvaarten zijn effectief meestal niet veel meer dan een halfuur aan het werk per uitvaart. Maar zij moeten voortaan dus minimaal worden uitbetaald voor drie uur. Wanneer een drager op dezelfde dag nog een andere uitvaart mag doen moet hij wederom voor minimaal drie uur worden uitbetaald.

Wet ten gunste van flexwerker

In eerdere rechtszaken oordeelde de rechter vaak in het voordeel van de werkgever. Wanneer een tweede oproep viel binnen drie uur van de vorige hoefde de werkgever maar eenmaal drie uur te betalen. Het arrest sluit volgens het FD goed aan bij het nieuwe sociaal akkoord.

Voor werkgevers houdt dit arrest in dat ze hun planning goed op orde moeten hebben om te voorkomen dat ze onnodig veel extra uren moeten betalen.

Duidelijkheid voor opdrachtgever en flexwerker

Er is in dit geval sprake van dwingend recht waar je niet van af mag wijken. Dat zal dus betekenen dat organisaties die zich nog niet aan de drie-uren regel houden zich moeten aanpassen. Het zou daardoor kunnen voorkomen dat uitvaartondernemers bij sommige opdrachtgevers meer moeten gaan betalen dan eerder.

Het arrest heeft betrekking op alle oproepkrachten/uitzendkrachten. Dat houdt dus in dat de regel ook van toepassing is op mensen die bijvoorbeeld werken in de catering van een uitvaartorganisatie.

uit: uitvaartbranche.nl

Deel dit bericht:

Nardus Nieuws

Meld u aan om het Nardus Nieuws te ontvangen. Ook als u geen lid bent kunt u het Nardus Nieuws aanvragen via het onderstaande formulier.